неделя, 27 март 2011 г.

БАШО - псевдоним на Матцуо Мунефуза


Мацуо Башо (на японски: 松尾 芭蕉) е японски поет, най-известният представител на поезията от периода Едо. Приживе той е известен главно с работите си в колаборативния жанр хайкай . В наши дни той е признат за майстор на кратката форма хайку. Поезията на Мацуо е известна в целия свят, а в Япония негови стихове са елемент на множество паметници.

Мацуо Башо започва да се занимава с поезия в ранна възраст и, след като се включва в артистичния живот на Едо, бързо става известен в цялата страна. Той се издържа като преподава, но отхвърля градския начин на живот на литературните кръгове, като предпочита да обикаля страната в търсене на вдъхновение. Стиховете му отразяват неговите преки впечатления от заобикалящия го свят, често синтезирайки усещането за дадена сцена в няколко прости елемента.

Башо - псевдоним на Матцуо Мунефуза (1644 -1694) е един от майсторите на хайку. Башо бил самурай на младини, но след 1666г. се посветил на поезията. Структурата на хеговите хайку отразява простотата на неговия медитативен живот. Когато почувствал че има нужда от усамотение той се оттеглил в своя "башо-ан" - колиба направена от бананови листа, оттук и неговия псевдоним. Повлиян от Дзен будизма, Башо влага мистични нишки в сърцевината на своята поезия и пресъздава универсални теми чрез прости природни образи - от луната по жътва до бълхите в колибата му. Той е считан за един от най-великите японски поети заради неговата чувствителност и проницателност, най-известен е със своята книга Narrow Road to the Interior
(Oku-no-hosomichi).

Няма коментари:

Публикуване на коментар